Skip to main content
Olivia Stock
18 April 2024, 21:00

Faithless kondigt tour aan en bevestigt dat er “binnenkort” nieuwe muziek komt

De komende liveshows zullen “rauw, punky en levendig” zijn en “een eerbetoon aan muziek en verbinding”

Sisterbliss

Faithless heeft hun aanstaande tour aangekondigd en bevestigd dat er “binnenkort” nieuwe muziek komt.

De legendarische Engelse elektronische act keert terug na een live-onderbreking van acht jaar en begint in juni aan een vierdaagse run, met als hoogtepunt een homecoming-show in het Londense Roundhouse. De ‘Champion Sound’-tour zal stoppen in België, Luxemburg en Amsterdam, en Faithless wordt vergezeld door een zevenkoppige band die een combinatie van zowel ‘nieuwe als oude muziek’ ten gehore brengt.

In een gesprek met DJ Mag over de terugkeer van Faithless naar de live-arena zei oprichter Sister Bliss: “Deze shows worden een viering van al onze jaren in de muziek – waar we van houden, waar we voor staan als band, en een echte ook een eerbetoon aan Maxi.”

“We hebben hier al maanden aan gewerkt, dus er is een thema, er is een gevoel, er zit een sfeer in de show en het is spannend”, vervolgde ze. “Het zal nog steeds de rauwheid en scherpte hebben waar onze shows bekend om staan, en ik denk dat dat komt omdat we heel goed hebben nagedacht over wat we zowel sonisch als visueel willen zeggen.”

Tijdens de shows zal de band hun respect betuigen aan bandgenoot en zanger Maxi Jazz die in december 2022 op 65-jarige leeftijd overleed. “Hij zal er uiteraard niet bij zijn, maar in gedachten zal hij er wel zijn, en dus zal de hele band er zijn. Dit is iets heel nieuws en anders voor ons”, vertelt zuster Bliss. "Ik hoop echt dat mensen erin zullen blijven dansen en zichzelf echt zullen verliezen in de muziek, want dat is wat mensen altijd hebben gedaan tijdens een Faithless-optreden."

De komende shows zullen ook een unieke visuele identiteit hebben, dankzij de Italiaanse decor- en lichtregisseur Jvan Morandi. Morandi werkte al lange tijd samen met Faithless en was een pionier in de ‘hedendaagse psychedelische’ visuele stijl van Faithless’ tournee uit 2001.

“Hij draait helemaal om de lichten en het verhaal – en de synthesizers!”, vertelde zuster Bliss, “en dat is waar het ons eigenlijk om gaat. De geweldige mix tussen het emotionele en het elektronische. Het was geweldig om de telefoon te kunnen pakken en het soort spannende gesprekken te kunnen voeren die we altijd zo graag hebben gevoerd.”

Zuster Bliss benadrukte het belang van het behouden van dit ‘familiegevoel’ tijdens hun terugkeer naar het touren. “Het is een beetje alsof je het podium opgaat en je broek naar beneden trekt, uitgaat zonder je iconische frontman, dus ik had heel sterk het gevoel dat we tijdens deze tour omringd waren door mensen die Maxi begrepen en ervan hielden. Die dat soort ouderwetse Faithless-energie hebben – ik hoop dat dit is wat we met schoppen gaan brengen.

Als onderdeel van de liveshows roept Faithless de hulp in van hun fans voor een speciaal samenwerkingssegment. “We willen dat onze fans video’s, foto’s en artwork insturen naar een website die we hebben gemaakt en die onderdeel zal worden van de show die aan hen en hun herinneringen aan Faithless is gewijd”, vertelde Sister Bliss aan DJ Mag.

“Toen Max stierf, waren de eerbetuigingen van mensen artistiek gezien gewoon verbijsterend... maar ik heb nooit het gevoel gehad dat er een specifieke plek was waar mensen naartoe konden gaan om zich dicht bij hem te voelen”, vervolgde ze. “Dus we willen dat de show voelt als een plek waar fans samenkomen en deel uitmaken van de viering van zijn leven.” U kunt meedoen aan het project en hier uw Faithless-herinneringen indienen.

Jazz leende zijn kenmerkende gesproken woord en poëtische lyriek aan hits als ‘Insomnia’ en ‘God is a DJ’, waardoor Faithless erkend werd als een van de meest prominente acts in de Britse elektronische muziek. In de maanden na zijn overlijden klom ‘Insomnia’ naar de top 10 van de Beatport Top 100, drie decennia na de release.

“Het is zo mooi als mensen na al die tijd nog steeds bananen voor onze muziek gebruiken”, voegde zuster Bliss eraan toe. “Ik hoop dat deze nieuwe shows heel rauw, punky en levendig zullen zijn, en een eerbetoon aan muziek en verbinding, omdat ik zo sterk het gevoel heb dat Maxi’s leven daar om draaide.”

Naast de klassiekers zullen de shows ook gloednieuwe muziek van Faithless bevatten. Eerder deze maand onthulde de band dat ze in de studio bezig waren met nieuwe nummers, die fans “binnenkort” kunnen verwachten.

“Ik ben heel ijverig geweest, en als ik aan het werk ben, ben ik gewoon supergefocust omdat er een verhaal te vertellen is. Je beseft het nut van al die angst die je in de studio doormaakt als je je muziek voor een publiek speelt en ze aanraakt of op de een of andere manier ontroert, 'zei Sister Bliss.

“We hebben ook het album 'All Blessed' gemaakt in lockdown en we hebben nooit de kans gekregen om daarmee te touren... dus dit brengt ook een stukje van de muziek van dat album op de set omdat niemand de kans kreeg om het laatst live te horen. tijd rond.”

“Als er iets is wat het twintig jaar lang headlinen op de grootste festivals ter wereld ons heeft geleerd, is het hoe je een festivalpubliek kunt plezieren en iets op tafel kunt brengen dat echt spannend, dynamisch en mooi is”, vertelt Sister Bliss.

Bekijk hieronder de volledige lijst met tourdata van ‘Champion Sound’ en meld je vandaag nog aan voor voorverkooptickets. Vanaf 26 april zijn er algemene verkooptickets beschikbaar.